Tímto bych vám zde rád představil svůj vozový park, postupně obměňovaný od roku 2004.
Jak se na toto fórum sluší, vozový park se skládá především z vozů značky Ford, zejména pak modelu Sierra, čímž ovšem nechci snížit "hodnotu" ostatních vozů, neboť i ty byly dle mého názoru zajímavé a jsem rád, že sem je vlastnil a řídil.
Na úvod bych snad jen zmínil, že Sierry mě provázejí téměř celou mojí řidičskou "kariérou" a právě Sierra byla prvním "západním" vozem co sem řídil po řadě "Škodovek", když sem jí dostal jako služební v mé první práci. Jednalo se o kombi 2.0i OHC Ghia, ročník '88 a tenkrát mě tento vůz naprosto uchvátil svým výkonem, komfortem a výbavou. Proto, když sem hledal náhradu za svého Rapida, byla Sierra jasná volba.
Od té doby už nějaký ten čas uplynul a i když sem řídil spoustu jiných, mnohem výkonnějších i luxusnějších automobilů, tak si myslím, že Sierra má svému řidiči stále co nabídnout a vždy se za její volant rád vracím.
Ale už nebudu dál zdržovat povídáním a raději představím jednotlivé vozy.
Současné vozy Ford:
Ford Sierra 3.7i CLX 4x4, 1992
Vůz vlastním od října 2012
Soubor přílohy:
Fotografie: sdrv.ms/18LDqhS
Video:
https://youtu.be/841i-GZ394c
Technické parametry:
- Motor: Ford Cologne 2.9i V6 12V "BRF"
- Vidlicový zážehový šestiválec (60 st.), kapalinou chlazený s rozvodem OHV a dvěma ventily na válec, umístění vpředu podélně
- Zdvihový objem: 2935 cm3
- Kompresní poměr: 9.0:1
- Vrtání x zdvih: 93 mm x 72 mm
- Elektronické vstřikování paliva Bosch L-Jetronic
- Výkon: 145 koní (107 kW) při 5500 otáčkách, Točivý moment: 226 Nm při 3000 otáčkách
- Převodovka manuální 5-ti stupňová, MT75
- Pohon všech kol s mezinápravovým diferenciálem Ferguson FD a rozdělením točivého momentu v poměru 34% na přední a 66% na zadní nápravu.
- Přední náprava: MacPherson, vinuté pružiny, stabilizátor
- Zadní náprava: Úhlová s trojúhelníkovými šikmými rameny, vinuté pružiny, stabilizátor
- Karoserie: Samonosná tříprostorová, čtyřdveřový sedan
- Rozměry (D x Š x V): 4467 mm x 1698 mm x 1409 mm
- Hmotnost: 1230 kg
- Barva: Bordeaux Rot
- Jízdní výkony:
- Zrychlení 0-100 km/h: 9.2 s
- Maximální rychlost: 203 km/h
Úpravy:
- Motor: 2.9i 12V (Ford Sorpio)
- Pravděpodobně v úpravě "Ultimax 3.7" od Power Engineering
- Zvětšený objem motoru na 3694 cm3
- Vrtání x zdvih: 95.5 mm x 86 mm
- Upraven blok motoru, použitá jiná kliková hřídel a písty Mahle
- Vačková hřídel Piper cams "Ultimate road" 290 st.
- Vyleštěné kanály v hlavách motoru
- Vstřiky 2.0 DOHC, nastavitelný regulátor tlaku paliva
- LPG Magic G4
- Brzdy:
- Přední ventilované kotouče 278 mm (Ford Scorpio 24V Mk. II.)
- Zadní brzdy ventilované kotouče 253 mm (Ford Scorpio Turnier Mk.II)
- Sportovní pružiny a tuhostně stavitelné tlumiče "Spax"
- PU silentbloky komplet nápravy "Flo-flex"
- PU silentbloby motoru a převodovky "Flo-flex"
- Exteriér:
- RS II nástavce prahů a zadní křídlo
- Disky - RS 7x16 (léto), Cosworth 7x15 (zima)
- Interiér:
- RS volant, Recaro sedačky
- Doplněná výbava - 4 x el. okna, el. šíbr, orig. autorádio "Ford Sound 2004"
Popis:
Tuto Sierru sem pořídil v říjnu 2012, ovšem klubovou historii má již značnou, neboť přede mnou jí vlastnily již dva členové našeho klubu. Po další Sieře sem pokukoval už delší dobu, ovšem měl sem celkem jasnou a bohužel špatně sehnatelnou představu a to sice motor V6. Ideálně pod kapotou XR4i Mk.I, případně sedan Mk.II se zadním náhonem. Bohužel ceny XR4i, když už se objeví, se většinou pohybují mimo mé možnosti a slušný RWD V6 sedan sem už taky dlouho neviděl. Takže když se Risak rozhodl prodat svojí V6 4x4 tak sem se nakonec i s přihlédnutím ke stavu vozu rozhodl slevit ze svých požedavků a jít do 4x4.
Zajímavostí tohoto vozu je zejména to, že v této specifikaci (sedan V6 4x4) se Sierra nikdy nevyráběla. Toto auto mělo pod kapotou původně motor 2.0i DOHC a za zástavbu V6 vděčí Frenkovy. A motor, který použil byl oprvdu dobrý neb jede jako kráva:)
Za Risakovy "vlády" se pak auto dočkalo nového laku, RS prahů, křídla, volantu a šestnáctipalcových kol. A také byl nainstalován sportovní tuhostně stavitelný podvozek "Spax".
Dále byl v autě červený "GT" interiér, který sem ale vyměnil za šedý neboť neladil k šedým předním sedačkám Recaro. Což sou jedny z nejlepších sedaček co znám, v zatáčkách podrží a jsou pohodlné i na dlouhé cestování.
Rozepisovat se tu více o vlastnostech Sierry asi nemá cenu neboť ty auta tu každý zná. Jen bych uvedl, že Sierra je podle mě stále dobré auto. Dlouho sem chtěl koupit další a i když sem před koupí začal pochybovat jestly má ještě co nabídnout, jestly to nejsou jen hezké vzpomínky. Tak po koupi sem poznal, že to auto má řidiči stále co nabídnout. Zejména pak při delších cestách a pro mě je interiér jak "ulitý".
Nicméně i když na pohled auto vypadá dobře je na něm stále dost práce.
Na jaře 2013 sem za Frenkovy asistence provedl "upgrade" předních brzd na 280 mm ze Scorpia Cosworth. Před letním srazem jsem namontoval zadní ventilované kotouče ze Scorpia kombi.
V průběhu podzimu 2014 a jara 2015 jsem namontoval PU silentbloky Flo-flex na obě nápravy a uchycení motoru a převodovky zakoupené na Ford Fairu 2014.
Začátkem jara 2016 jsem se pustil do vyvaření podlahy, druhé (bohužel) repase převodovky a řekněme kontrolního rozebrání motoru vzhledem k tomu, že se tomuto motoru oproti ostatním 2.9 nechtělo nikdy moc do otáček.
Když jsem byl v tom rozhodl jsem se k objednání ostré vačky Pier cams a vyvážení rotačních dílů.
Čistě náhodu jsem při skládání motoru zjistil, že není tak úplně sériový. Nepasovali mi totiž pístní kroužky po podrobnějším prozkoumání jsem zjistil, že motor má vrtání 95,5 mm a zdvih 86 mm (série 93 x 72 mm), jednoduchým výpočtem jsem se tedy dopočítal k celkovému objemu 3694 cm3!
Motor má upravený blok, klikový hřídel s vyšším zdvihem a jiné písty. Dále jsou dle člověka co mi dělá hlavy i poctivě vyleštěné kanály a pravděpodobně větší sací ventily.
Bohužel vzhledem k chybným informacím, které mi dali ve firmě kde vyvažují rotační díly se motor klepe jak "drahej pes", tudíž budu muset klikový hřídel opět vyndat a nechat vyvážit.
Zatím mám najeto asi 30 000 km a je to první Sierra se kterou sem byl na Sierra srazu:)